Aktuális

Nagylelkű adományaikból jelenleg 50 családot támogatunk minden hónapban.

Közel 150 regisztrált rászoruló család van várólistán.

Friss topikok

  • bartev40: TISZTELT CSETE CSALÁD ! NAGYON SAJNÁLOM ÖNÖKET FŐLEG HOGY NINCS KÁLYHÁJUK ÉS RÁADÁSUL MÉG ÓLBAN I... (2012.10.17. 08:25) A Csete család naplója
  • anyuska75: Nagyon rokonszenves család vagytok! Kívánom hogy az életetek jobbra forduljon, és minden bajba jut... (2012.06.20. 08:23) A Rinkó család naplója
  • micsodano: Ez a család valóban sokat küzd, (naplójuk alapján) és megérdemlik a támogatást! Szerintem jó helyr... (2012.04.23. 12:57) A Juhász család naplója
  • pet77: Szia, nagyon örülök, hogy ilyen jó helyre került a pénz az alapítványon keresztül. Én is hívő nő v... (2011.02.18. 08:34) A Juhász család naplója
  • Jánoserika: Kedves Vincze család Nagyon sajnálom hogy ilyen helyzetbe kerültetek Együtt érzek veletek Itt ahol... (2010.05.25. 08:38) A Vincze család naplója

A Tolnai család levele

2010.02.10. 21:42 gyea

A Tolnai család eredeti levele itt olvasható

Tisztelt Gyermekétkeztetési Alapítvány!

 
Először is szeretném megköszönni előre is a segítségüket!
Tolnainé Varga Hajnalka 1979.04.26. 3-asikres édesanya vagyok. A ********** kft.-nél dolgoztam 2005-ig, a férjem Tolnai László 1977.01.02. ********-ra az *****-be sikerült a ******* után elhelyezkednie.
********-ről, a 1,5 szobás lakásból (4 évig laktunk ott) -4. emeletről- költöztünk 2008. jan.-ban ********-felsőre 2-ik emelet 3 szoba, akkor már meg voltak a gyerekek, mert 2006.02.17. Bp.-n születtek, Tolnai Renáta (A) 1830g 46cm, Tolnai László (B) 1910g 46cm, Tolnai Sára (C) 1960g 44cm a 33. hétre. A második lombik beültetésre sikerült, bár az első is sikerült, de aztán spontán elvetéltem.
2005. júliusában volt a 2. beültetésem, 4-et ültettek be, és 3-om megtapadt, kérdezték az orvosok, hogy megtartsuk-e mind a 3-om magzatot, mert szúrtak volna el, de eszünkbe sem jutott a sok várakozás után és én mondtam még közben is, ha adódik valami, vagy elszúrnak egyet, nehogy a másiknak baja essék, kockázatos lett volna, tudtuk, hogy nem lesz egyszerű három egykorú picivel, de vállaltuk.
Augusztusban 1 hetet, szeptember 1 hetet, októberben 2×1 hetet és november 13-tól március 13-ig kórházban voltam, de megérte, és biztonságban éreztem magam. A 33. héten hirtelen felment a vérnyomásom és meg kellett indítani a császármetszést, február 17-én 16.23 Renáta, 16.24 Lacika, 16.25 Sárika megszülettek.
1 hónapig áthelyeztek minket a bp-i Rókus kórházba és március 13-án engedte haza minket, a 2 kg-t el kellett érniük. 2 . hónapig tudtam szoptatni Renátát, Lacikát, sajnos Sárika pár napig szopott, túl picike volt, a szívével is gond volt és nem tudta szívni a mellemből a tejet és sokat hányt- „bukós” tápszert kapott.
Itthon várta őket a 3-om kiságy, persze mindenből három kellett.
De egyforma nem volt nekik talán sose semmiből, mert ruhákat ismerősöktől, rokonoktól kaptunk.
Volt egy ikres babakocsink, és egy egyes, és utána 3-om sport kocsi.
Sárikát az anyukám fürdette az a pár deka is fura volt a két gyerek között. Azóta is mamás. Renáta nagyon sírós volt, most Anyás.
Lacika nyugodt (kicsinek). A két kislányt, Sárit azért, mert sokat hányt fogni kellett úgy altatni, Renátát is, Renáta volt, hogy órákig itta meg az üvegből a tápot.
Lacika a kiságyban elaludt.
Az anyukám Varga Imréné 2006 márc.13-tól odaköltözött hozzánk és a ma napig Ő segít, Ő 1959.07.13., sajnos rokkantnyugdíjas. 67,5%-ra volt leszázalékolva, de most már 8. hónapja pénz nélkül van, jár bizottság-bíróság, stb. Vérnyomás és gerincprobléma. Nem jó dolog, de nekem már nagy segítség, ha a két kislányt óvodába viszi-hozza.
Sokat jártunk kontrollra is a gyerekekkel a koraszülöttség miatt.
Felmerült, hogy Ő maradna GYES-en, de sajnos nem tudja Lacika 21kg-ját elbírni, 1 kg-t emelhet édesanyám.
Szemészet, neurológus stb.
A két kislánynak sajnos vesecisztája van, az apjuktól örökölték.
Szépen fejlődtek.
A Lacika volt a legügyesebb 2 évesen sok szót tudott, párat összerakott, és egy verset is tudott. Majd Renike, aztán elkezdtünk aggódni, mert Sárika túl nyugodt volt, nem beszélt, de aztán szerencsére Ő is beindult a beszéd terén.
Aztán jöttek a problémák, amire nem is gondoltunk volna, 2008. októberében a kisfiamon kiütések jöttek a hátán, elvittem, több bőrgyógyász atopia-dermitist állapított meg többféle kenőcsöt kapott, mire én olvastam a babapatikát és abban találtam egy nagyon jó kenőcsöt, akkor a kicsi fiam még mondta: „Rossz Lacikának!”.
Szeretett a szekrénybe is bebújni, bár én 2008 decemberében kicsit feszültebb voltam, mikor a férjemnek megszűnt a munkahelye, és mondta a fiam „Anya mérges lesz!”, ezt arra mondta, hogy nem engedtem a szekrénybe az apjával bújócskázni.
2008. decemberében megrántotta a TV-t hála Istennek, nem történt baj. Mindent elmondtunk az orvosnak.
Aztán orvostól-orvosig mentünk, mert furcsa lett a viselkedése és 2008 karácsonyán sajnos már nem beszélt semmit. 2009 jan.-ban elkezdett ismételgetni, de most már 2009. februárja óta nem mond semmit, néha harap.
2009 ápr. 30-án diagnosztizálták Pesten a Vadaskertben pervaziv (átható) fejlődési zavar- vagyis autista.
A 15. hónapos oltást tévedésből kétszer kapta meg.
De sikerült eljutnunk az Autizmus Kutató Csoporthoz, kaptunk alapítványi támogatást, mert nem tudtunk volna 38e Ft-t kifizetni, ott azt mondták (genetikai-születési).Ők azt mondták nem az oltás váltotta ki. Azóta 2 hetente a vadaskertbe járunk fel Pestre, hetente kéne, bár gyerek érdekében megtenném, csak sajnos anyagilag nem győztük, így megbeszéltük, hogy kéthetente járunk. Már 1 hete nyugtatót is kap. Elkezdtünk homeopátiát is. Jó is volt, de sajnos az is rengeteg pénz.
Heti 3-szor Komáromba fejlesztésre járunk H-CS-P Lacikával, ez ingyenes. Közben Reninél magatartás (nevelési tanácsadó) és széklet probléma, szorulásos járunk gasztroenterológiára, már kétszer beöntést kapott, Reni nem túl jó evő tejet-tejjel inna és édesség-joghurt-leves. Sárika jó evő (jó súlyban is van). Lacika viszont tej-joghurt, a gyümölcsöket nagyon szereti, de sajnos a bébiételeket eszi és van úgy, hogy a két kislány is, ami ismét nagyon drága, és már aggaszt, hogy 4 évesek és ezt eszik, de valahol magamat is okolom. Bár Lacika részéről azt mondják az orvosok, arra az ízekre szokott, így ő azért akarja a megszokott dolgot.
Pex kártyákkal tanítjuk, ez kommunikációs kártya más néven, már kezd ügyesedni benne.
Sajnos még pelusos is, a közgyógyot is csak februárig tudjuk intézni, ahogy a 4. évét betölti, havonta 4×46 db pelust kell vásárolni 13e Ft, 60-70l tej 10e Ft, 70-80 bébiétel decemberben 106 üveg 349Ft/üveg darabja. Törlők, gyógyszerek, orvos.
A csp+GYES- sőt csak 2 gyerekre adják a GYES-t, a családi pótlék 3-szor, és most az emelt családi pótlék Lacikára, sajnos, bár ne lenne rá szükség- akkor tudnám, hogy egészséges lenne. (mosószer-fürdetők-gyümölcs)
Sajnos oviba sem veszik fel, mindent a szájába is vesz.
És most írok a fizetni valókról is, tudom igazolni, csatolni a papírokat, ha kérik!
A lakás hitelre van (svájci frank) havonta 43000 Ft lakástörlesztés (MKB) 19 év még (4 millió 700e)
Személyi kölcsön (Raiffeisen bank) 45000 Ft (3év még) (1 millió 750e) (ebből kellett a totálkáros autót, ügyvéd stb. fizetni)
Kábel tv 4500-Pick up
Lakásbiztosítás 2850 Ft. Közös költség, szemét díj 2000 Ft (5×500Ft) Fűtés-víz: 35000 (45e lenne, de 10e Ft gázár-támogatás)
Villanyszámla 10-15000 között,
Ismerősek tartozás 50000 Ft
Öcsémnek 20 e tartozás, de megértő
 
Autónk 2006 márciusában totálkáros lett, suzuki volt, a férjem épp lent volt a kórházban nálunk. Intézte a gyerekek lakcím –TAJ kártyáját és korán kelt, későn ment el tőlünk, mert segített a kórházban a fürdés-etetésben, és sajnos hazafelé összeütközött egy autóval, személyi sérülés szerencsére nem történt.
Nagyon rossz volt, hogy nem volt autó- a bevásárlás terén is, meg ha menni kellett orvos stb., de nem igazán akartunk hiteleket még a nyakunkba venni.
2009. júliusban muszáj volt egy suzukit (1998-as évjáratú Suzuki) venni a férjemnek. 2009. májustól TB dolgozik- de 3 hétig 1 órával előbb kelt 3 műszak 6 nap, 2 pihenő, vonattal járt, és úgy döntött, a cég a benzin pénzbe fizet, hogy vesz hitelre egy autót- akkor én kicsit kiakadtam rá, mert így is alig jövünk ki havonta- volt, míg anyukám kapta a 30e-Ftját Ő segített ki hónap végén minket kenyérre- vagy a nagymamám, és így mérges voltam, hogy 13320 Ft havonta 3,5 évig még, és negyedévente a biztosítás rá, de most kicsit belátom, hogy járunk Pestre a kisfiammal így jó az autó, mert előtte a betegszállítóra és másra kellett támaszkodnunk, a betegszállító sokszor 10 perces vizsgálat volt, de egész napunkat elvette, a fiam nem bírta, sok beteget vitt, a betegeknek se tetszett, mikor Lacika sikoltott.
Csak orvosokhoz és bevásárlásra használjuk, mert most van a férjemnek egy munkatársa, aki viszi a férjemet is a munkába.
Szeretnék együttműködni Önökkel és fogom küldeni az ÁFÁ-s számlát, elolvastam a levelet és próbálok alkalmazkodni, főként a gyermekeim nevében köszönöm segítségüket.
Az egyik kislányom szemüveges is, most már a szemüvegre sem adnak támogatást 5 hónappal ezelőtt 25430 Ft-t fizettem a bifokális lencsére + keretre. Már most előre izgulok febr. 10-én megyünk -ez egy GYES - a kettőből.
Sokszor a ruházkodást is a Vöröskereszttől is elfogadom, meg a rokonok.
Minden hónapban, hogy fejlesztésre járunk, félre kell rakni a benzinre, bár utólag az útiköltség pénzt visszatérítik, de most is 1,5 hónapot vártam rá, ami havonta kiesik az élelmezés teréből.
Anyukámnak is segítenék, de még mi sem élünk meg hónapról hónapra, így rossz látnom, hogy nap mint nap magas a vérnyomása, pedig sokat köszönhetek neki, mert egyedül nem bírnám.
A másik mama (férj részéről) sajnos tavaly májusban agyvérzést kapott, lebénult, így rá se számíthatok, semmilyen téren, Ő is egyedül neveli 3 kiskorú gyermekét, árvaságit kap rájuk, mert a férje vagyis apjuk meghalt.
Nagyon nehéz volt rászánni magam, hogy először tollat ragadjak és felkeresek Alapítványokat, de a doktornő is javasolta, meg hirdetőtáblán is láttam, meg már nagyon el voltam keseredve és tán vagyok is. Minden hónapban egyre nehezebb. Főleg a betegségek, most is épp kicsordult a könnyem. Nagyon szeretem a gyerekeket. Arra gondolok, mennyire akartuk, hogy gyerekeink legyenek- mindent megtettünk, hála Istennek sikerült is, de mindig azt mondtuk egészségesek legyenek.
Nem dohányzunk, nem fogyasztunk alkoholt, de mégis jön a baj. Vashiányos vagyok csak.
Remélem levelem nem túl megterhelő és hosszabb!
És még egyszer köszönjük az Alapítványnak!
 
Köszönettel:
 
Tolnainé Varga Hajnalka
 
U.i.: Újszülött koruk óta vezetünk füzetet a mai napig is az étkezésükről.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felafejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr411747819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása