Aktuális

Nagylelkű adományaikból jelenleg 50 családot támogatunk minden hónapban.

Közel 150 regisztrált rászoruló család van várólistán.

Friss topikok

  • bartev40: TISZTELT CSETE CSALÁD ! NAGYON SAJNÁLOM ÖNÖKET FŐLEG HOGY NINCS KÁLYHÁJUK ÉS RÁADÁSUL MÉG ÓLBAN I... (2012.10.17. 08:25) A Csete család naplója
  • anyuska75: Nagyon rokonszenves család vagytok! Kívánom hogy az életetek jobbra forduljon, és minden bajba jut... (2012.06.20. 08:23) A Rinkó család naplója
  • micsodano: Ez a család valóban sokat küzd, (naplójuk alapján) és megérdemlik a támogatást! Szerintem jó helyr... (2012.04.23. 12:57) A Juhász család naplója
  • pet77: Szia, nagyon örülök, hogy ilyen jó helyre került a pénz az alapítványon keresztül. Én is hívő nő v... (2011.02.18. 08:34) A Juhász család naplója
  • Jánoserika: Kedves Vincze család Nagyon sajnálom hogy ilyen helyzetbe kerültetek Együtt érzek veletek Itt ahol... (2010.05.25. 08:38) A Vincze család naplója

A Szécsi család levele

2010.02.25. 15:24 gyea

 A Szécsi család eredeti levele itt olvasható

Tisztelt Címzett!

 

Nagyon köszönöm Önöknek, hogy lehetőséget adtak, hogy egy kicsit jobban éljünk, még ha egy pár hónapra is. Én soha nem kaptam sehonnan segítséget, így az Önök levele meglepetésként ért, és Isteni segítségnek tartom. Mert egy helyen elvesz, másik helyen ad. Most mirajtunk segített. Nagyon ránk is fért, hiszen ilyenkor hónap végén, már nem tudom, hol áll a fejem, mi legyen, mit együnk. Én még elvagyok éhen is, de a kisfiam, azt már nem tudom elnézni, hogy ne egyen. Igaz nincs neki elég étel, de mindig van valami.

Mindig azt mondom, senki nem lát bele a gyomorba, kívülről szép az alma, de belül rohadt, beteg. Így vagyok én is, nem muszáj azt tudni senkinek, hogy ma még csak egy zsíros kenyeret ettem egész nap, mert csak ez jutott, a többi a fiamé. Így minden nap egy harc a megélhetésért, hiszen ez a feladatom, mint anyának. A Fiam 2010 II. 03-án töltötte a 13. életévét. Most hetedik osztályos tanuló. Kitűnő tanuló igaz, most becsúszott tesiből és irodalomból egy 4-es. De szavaival élve – Anya év végére kijavítom. És bízom benne, így is lesz, mert ő jó gyerek. Sajnos én 40 évesen állástalan, munkanélküli vagyok. Ami jelenleg 25.650Ft. Aztán jön a szociális segély márciustól, ami 28.500Ft lesz.

Párom szintén munkanélküli, neki is 25.600Ft a jövedelme. Munkalehetőség nincsen így nehéz elhelyezkedni. Én nem kellek, mert van egy kiskorú gyerekem, és bejáró vagyok. Itt helyben pedig nincs munka, hacsak a hivatal nem segít 3 hónapra munkához jutni, reménykedem.

Érettségiztem, kereskedelmit jártam, könyvtáros iskolát, mégse kellek sehová. Pedig rám férne a segítség, a munka, mert a kisfiam Bence gyakran beteges. Kicsi korától érzékeny a mosószerekre. (Csak Fix mosóporral, baba szappannal, baba sampon) tudok mosni. Volt, hogy nem volt csak olcsó mosópor, ezt meg is bántam, mert szaladni kellett az orvoshoz. Most az ellenálló képességét kellene erősíteni és az immunrendszerét, az ételen keresztül, így kevesebbet lenne beteg. Most is ********ra hordom orvoshoz, mert itt egy héten kétszer van orvos. Van egy kis házunk, ezt renováltuk két éve, mire hitelt vettem fel ismerőstől, amit fizetnem kell még két évig. Nekünk a bank nem ad pénzt. Így nagy a teher és még van sok renoválnivaló. Most a szobába fúrt ki az egér, ezt le kell betonozni mihamarabb, erre is hitel kell!

Gáz nincs a házban, így hagyományosan tüzelünk. Bizony nappal nem tüzelek, csak akkor gyújtok be, ha Bence hazajön az iskolából, hogy ne fázzon, így 2m3 fával két hónapig is kitüzelek.

Ez is nagy költség, de muszáj valahogy spórolni. Sokszor megyünk alkalmi munkába, hogy legyen pénz. Én sokszor járok takarítani *********ra (jó módú tanárnál) aztán hímzek (most is) és eladom a hímzést, mindig van rá kereslet. Bizony sokszor az ujjam is szét van repedve a tűtől. Varrógépem is van, ebből is húzok egy kis pénzt. Hol cipzárt, hol szakadt ruhát kell varrni ismerősöknek, aztán ami kicsi, vagy nem kell, abból valamit varrok, vagy szatyrot stb. A Bence kicsi ruháját eladom pár forintért, így tudok neki újabbat venni, de csak a turkálóban. Gyorsan nő, most is kicsik rá a nadrágok, már új kellene. Tavaly úgy vettünk kabátot, hogy volt egy pár nyúl és eladtuk ősszel. Bence nevel nyáron, abból vettünk kabátot és Bence még a tarisznyára valót is befizette az osztályba, hiszen most ballagtatnak.

Én amiből pénzt látok minden alkalmat megragadok, ha száz forint haszon van akkor is jó. Ezért irigyek ránk az emberek, de, hogy mennyit dolgozunk, az nem számít. Sajnos a sors még megvert két rossz szomszéddal is. Minden oldalról bejelentenek. Télen 2m3 fát vettünk, és már be voltunk jelentve, hogy loptuk. A vettük szót ezért húztam alá. Ha eladok 1kg krumplit vagy babot vagy egy nyulat, akkor azért jelentenek, hogy árulok. Szóval nehéz.

A mindennapi megélhetésért harcolok, ennyi pénzből (25.650Ft-ból) Ők, hogy tudnának megélni? Valami kis mellékes még kell hozzá, ezért is járunk, ha van alkalmi munkára. A víz be van hozva a házba, de csak a kútról szivattyúról, így mosogatni lehet, és van egy 1m2 helyiség, ahol mosakodunk és mosok. (nyáron kint a leeresztőbe) A gyerek tisztán jár iskolába, és mi is megpróbáljuk ápolni magunkat, a ház is tiszta, igaz nincs új bútorunk, csak turkálós, de az tiszta.

A villanyszámlám 14900Ft, a T-Com 6640Ft és a házbiztosítás 4700, még a szemét 1200Ft és most jön a szennyvíz márciustól havi 1525Ft lesz. Szóval az egyikünk pénze kevés a számlákra. Főleg télen, amikor tüzelő is kell. Sokszor bizony kölcsön kell kérni a baráti körtől, hogy legyen elég kenyérre, főleg ilyenkor hónap végén. És ugye a kölcsönt meg is kell adni, mert az becsület. Édesapám mindig arra tanított: becsület. Sajnos már meghalt, így még segítségünk sincsen. Párom szülei szintén nem élnek. Édesanyám van, de vele nem túl jó a kapcsolat, mert a kisebb nővérem mindent magára íratott, így mi kimaradtunk a jussból, így náluk tartózkodik. Bizony így a kicsi Bencének nincs aki egy csokit vegyen, amikor szülinapja van. Így most se tudunk neki semmit venni.

Mint írtam nyulakat tartok, ennek csak széna kell nem nagyigényű, van egy pár tyúk, így tojás is van, ha tojnak (most hónapok óta nem)

Nyáron, ősszel járok mezgerélni kukoricát, napraforgót, így nem kerül pénzbe a tartása, ha esetleg van felesleg, eladom, hogy legyen valami ennivalóra Bencének. A kiskertet minden évben művelem, egy kis krumpli, bab, paradicsom, zöldség stb. Legalább ha más nincsen enni ez legyen. Ha felesleg van eladom, minden forint jól jön ehhez a havi 25650 Ft-hoz.

A hűtőben ilyenkor hónap végén egy kis lekváron kívül más már nem nagyon van. Egy hónapban egyszer bevásárolok Miskolcon (így olcsóbb) és ide csak kenyérért, vagy ami elfogyott azért járok. De bizony ilyenkor hónap végén szűkös és most munka sincsen. Ha kész leszek a hímzéssel azonnal viszem, hogy pénz legyen. Bizony sokszor beteg vagyok, de attól, ha lehetőség van, megyek, most is több mint egy éve van egy gondom (levélbe nem való), de félek, ha megműtetem, ottmaradok és akkor mi lesz Bencével. Ő egy jó, okos fiú, nem szabad elvesznie, egy hiba van, hogy szegény családba született. De talán most a jó Isten segítséget nyújt Önök által és egy kicsit jobban élhet. Bizony Ő nem nagyon eszik húst, mert nincsen. Krumpli, bab, amit már sokszor leírtam utál. Sütve, főzve, mindig más taktikával. Ilyenkor a kályhán főzök, mert a gázpalack 4500Ft és még egy hónapig se tart ki. Gyümölcsöt csak almát eszik, amikor járunk alkalmi munkába almázni. Sajnos igen nehéz, kérem ha tudnak segítsenek.

 

                                                                                  Tisztelettel:

                                                                                                          Szécsiné Fehér Erika

 

 

Vissza a főoldalra 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felafejjel.blog.hu/api/trackback/id/tr691789772
süti beállítások módosítása